Hugo

images/tool-384740_1280.jpg

Mainitsin edellisessä ja ensimmäisessä blogipostauksessani, että valitsimme Bitodin kotisivujen ja blogin julkaisualustaksi [Hugon] (https://gohugo.io/).

Hugo on staattisten sivustojen, kuten kotisivujen, tekemiseen suunniteltu alusta. Staattinen sivusto tarkoittaa sitä, että sivustolle ei haeta dynaamista sisältöä esimerkiksi tietokannasta tai muusta taustajärjestelmästä. Blogimme sisältö tuotetaan Hugolle käyttämällä markdown-kieltä, jolla tehdään tyylit ja webbisisällön muotoilu. Hugo kääntää markdown-kielellä tuotetun sisällön normaaliksi html-sivuiksi, jota webbiselaimet ymmärtävät.

Markdown-sisältöä voi tuottaa millä tahansa tekstieditorilla, joten sisällön tekeminen Hugolle on helppoa, eikä vaadi mitään varta vasten asennettua ohjelmistoa. Itse käytän asiakasprojekteissa IntelliJ Idea-kehitysympäristöä, jolla pystyy myös tuottamaan perustekstiä tai markdown sisältöä. Näin pystyn kirjoittamaan blogisisältöä samoilla välineillä, joilla teen ohjelmistokehitystä muutenkin. Muita mahdollisia editoreja on toki loputtomasti.

Staattisen sivuston ylläpito on helppoa siinä mielessä, että se tarvitsee toimiakseen ainoastaan webbipalvelimen. Jos käyttää pilvipalveluja, kuten esimerkiksi Amazon S3 tai Heroku, ei tarvitse itse huolehtia edes webbipalvelimen asennuksesta, sillä näiden palvelujen kautta voi suoraan palvella staattisia webbisivuja.

Hugoa voi verrata esimerkiksi suosittuun Wordpress-blogialustaan, joka tarvitsee toimiakseen Apache-webbipalvelimen, PHP:n ja MySql-tietokannan. Wordpress-alustan voi tietysti hankkia kuukausiveloituksella joltain palveluntarjoajalta, mutta jos asentaa sen omalle palvelimelleen, on myös muistettava huolehtia kaikkien edellä mainittujen ohjelmistojen säännöllisestä päivittämisestä.

Hugo on helppo asentaa omalle koneelle ja se pystyy lataamaan muutoksia suoraan työhakemistoista, kuten tätäkin blogipostausta kirjoittaessani. Hugolle on olemassa useita erilaisia graafisia teemoja, joita voi kokeilla helposti omalla koneella ja ottaa käyttöön, joten ei tarvitse välttämättä osata webbisuunnitelua, jotta saa hyvännäköiset sivut aikaiseksi.

Itse pyrin käyttämään, jos vain mahdollista, avoimen lähdekoodin ohjelmistoja ja palveluja. Hugo on ilmainen ja sen lähdekoodit ovat vapaasti saatavilla GitHub-palvelusta.

Viitteet:

Hugo [https://gohugo.io/]

Hugo Tutorial [https://gohugo.io/overview/quickstart/]

Julkaistu 11.11.2016 – Jarkko Rantamäki

Lue myös