iPadOS - enemmän kuin puhelimen käyttöjärjestelmä

images/default.jpg

Kirjoitin aiemmin käyttökokemuksistani viimeisimmän iPad Pro:n parissa. Tulin johtopäätökseen että muuten erinomaisen kokonaisuuden rajoittavin tekijä on iOS. Nyt muutoksen tilanteeseen saattaa tuoda iPadOS 13. Miten se käytännössä muuttaa iPad-käyttäjän elämää?

WWDC 2019:ssa Apple julkisti iPadOS:n Se on iOS:n uusi haara, joka tulee kehittymään iPadien omaksi käyttöjärjestelmäksi. iPadOS 13:n virallinen julkaisu tapahtuu syksyllä 2019. Tätä kirjoitettaessa se on saatavilla sekä julkisena beta-versiona että kehittäjäbetana.

Tätä kirjoitettaessa viimeisin iPadOS:n kehittäjäbetaversio toimii jo melko siedettävästi, joskin siinä on vielä selkeitä lastentauteja, mm. akunkestoon ja ulkoisiin lisälaitteisiin (kuten näppäimistöön) liittyen. Kuten aina, betaversioiden ajaminen tapahtuu omalla vastuulla, eikä käyttöjärjestelmän betaversioita tule asentaa laitteisiin joiden toimivuutta et ole valmis väliaikaisesti riskeeraamaan.

Siinä missä vanhemmat iOS-versiot iPadilla välillä tuntuivat suurelle näytölle venytetyltä puhelimen käyttöliittymältä, iPadOS lupailee valoisampaa tulevaisuutta iPad-käyttäjille. Se pyrkii hyödyntämään iPadin erityisominaisuuksia kuten näytön kokoa ja iPad Pro:ssa USB-C-porttia.

Kuva

Yhden sovelluksen käytössä voi olla useampi ikkuna. App Exposé näyttää sovelluksen kaikki avoimet ikkunat.

Ohjelmien moniajo on iPadilla tähän asti ollut sinänsä toimiva konsepti, mutta toteutukseltaan hyvin yksinkertaistettu. Siinä missä iOS:lla yhtä sovellusta varten on perinteisesti ollut olemassa yksi ikkuna, iPadOS mahdollistaa useamman ikkunan avaamisen samaan aikaan. Samaan aikaan voi olla eri ikkunoissa avoinna vaikkapa useampi sähköpostiviesti, tai monta ikkunallista Safarin välilehtiä. Sovelluksen ikonia painamalla löytyy uusi macOS-tyylinen App Exposé, joka näyttää kerralla kaikki yhden sovelluksen ikkunat. Kolmannen osapuolen sovellukset voivat hyödyntää ikkunointia myös, mutta tämän tulemme näkemään laajemmin vasta syksymmällä iPadOS:n virallisen julkaisun jälkeen.

Useamman sovelluksen käyttö rinnakkain jaetulla ruudulla on ollut iOS:ssa arkipäivää jo kauan, mutta iPadOS vie sen vielä hieman pidemmälle. Käyttökokemusta on selkeästi hiottu, ja sovellusten venyttäminen ja siirteleminen jaetuissa tiloissa tuntuu aiempaa luontevammalta.

Mieluisin uudistus itselleni on iPadOS:n uusittu Safari-selain. Apple mainostaa iPadOS:n Safaria termillä “Desktop Class Browsing”, mikä tarkoittaa että selain ei enää oletuksena lataa sivujen mobiiliversioita. iPadin Safarilla voi käyttää nyt sellaisia sivuja joiden osalta se aiemmin oli hankalaa tai mahdotonta (esim. YouTube tai Google Drive). Safari sisältää nyt myös Download Manager -valikon, joka näyttää ladatut tiedostot. Latauskansioon pääsee käsiksi myös Tiedostot-sovelluksen kautta.

Kuva

iPadOS tukee ulkoisia levyjä sekä USB-C:n kautta että lähiverkossa jaettuna.

Käyttäjällä ei perinteisesti ole ollut suoraa pääsyä tiedostoihin iOS:ssa. Perinteinen hakemistopuu on pidetty käyttäjältä piilossa aina kun mahdollista, ja tiedostojen käsittely on tapahtunut yleensä niitä muokkaavien sovellusten kautta. Jo iOS 11 otti ensiaskeleita vapaampaan tiedostojenhallintaan uuden Tiedostot-sovelluksen kautta. Se avasi pääsyn käyttäjän paikallisiin hakemistoihin ja iCloud Driveen (sekä tarjosi integraation kolmannen osapuolen palveluihin kuten DropBoxiin). iPadOS 13:ssa Tiedostot-sovellus on taas hieman edellistä kypsempi versio. Siitä löytyy nyt tuki ulkoisille levyille USB-C-liittimen kautta. Lähiverkossa jaetut levytkin löytyvät SMB:n kautta, mutta valitettavasti Maceistä tuttua AFP:tä (Apple Filing Protocol) ei vielä tueta.

Muistikorttien lukeminen valokuvien tuomiseen on toiminut iOS:ssa jo varhaisista versioista lähtien. Kuvien tuonti on tosin ollut mahdollista vain Applen oman Kuvat-sovelluksen kautta. Valokuvien tuominen kortilta kolmannen osapuolen sovelluksiin kuten Lightroomiin on perinteisesti vaatinut kömpelöä ylimääräistä lisävaihetta. iPadOS 13 avaa muistikorttien lukemisen myös kolmannen osapuolen sovelluksille. Niinpä esim. RAW-kuvatiedoston voi avata suoraan kameran muistikortilta Lightroomiin (tämä tosin vaatii vielä päivityksen sovelluksen kehittäjiltä). Valokuvauksen harrastajat tulevat pitämään tästä uudistuksesta.

Beta-käyttökokemuksieni perusteella iPadOS parantaa iPad-käyttäjän elämää huomattavasti. Monista vanhoista käyttöä rajoittavista asioista on päästy eroon, ja käyttökokemuksen hiomiseen on selkeästi panostettu. Tämä on hyvä alku, ja toivottavasti iPadOS uskalletaan jatkossa viedä vieläkin kauemmaksi siitä puhelinkäyttöjärjestelmästä joka se alunperin oli.

Olen välillä harmitellut iPad Pro:lle suunnattujen varsinaisten ”Pro”-sovellusten vähyyttä. Viimeisimmät iPad Pro:t suorastaan vaativat lisää sovelluksia jotka ottavat kaiken irti tehokkaasta raudasta. Muunmuassa luvattua iPad-Photoshopia ei tätä kirjoitettaessa vieläkään App Storessa näy, mutta ehkäpä tilanne muuttuu iPadOS:n julkaisun myötä. Mielenkiinnolla odotan myös mitä tapahtuu kun sovelluskehittäjät pääsevät hyödyntämään iPadOS:n uusia ominaisuuksia omissa sovelluksissaan.

Julkaistu 20.08.2019 – Tuomas Ekholm

Lue myös